Barmarken er i gang
Barmarken er i gang og det ble en pangstart etter påske med 3000 meter på første økt. Vi tok en prat med Bjørn Myhre Nilsen som er fysisk ansvarlig for Solberg Bandys A-lag.
Hvordan legges treningen opp frem mot sommeren?
Fokus frem mot sommeren vil være kondisjonstrening gjennom løping og skadeforebyggende styrketrening. Vi har klart oss med lite skader igjennom sesongen og treningen etter sommeren er hard, så vi trenger et god grunnlag. Det grunnlaget er vi igjen med nå.
Det er en del unge spillere med på forsesongen, hva tror du om disse?
Ja det stemmer. Vi har fått inn en del unge spillere de siste årene. Det å ta inn yngre spillere i barmarkssesongen gjør at vi har en stor treningsgruppe hele året. Det er en fin måte for de yngre å bli kjent med a-laget på. De viser stor treningsiver og de som har vært med flere sesonger har allerede tatt store steg på det fysiske plan. Jeg tror vi kommer til å få se flere av disse gjøre det bra for Solberg framover.
Hvordan legges treningen opp i sommerferien? Kjører spillerne på spesialtilpassede program?
Treningen i sommerferien vil legges opp slik at den kjøres på egenhånd, men det er fortsatt en del av et felles mål. Vi må bruke sommerferien til å forberede oss godt til økende treningsmengde og intensitet på høsten. Spillerene har et godt grunnlag når de går inn i ferien og dette vedlikeholdes igjennom sommeren.
I august går vi på is, hvordan blir den fysiske treningen lagt opp da?
Det å gå fra barmark til is er en større fysisk forandring enn man skulle tro. Vi har testet litt forskjellige metoder de siste sesongene. Basert på tilbakemelding fra spillere og interne vurderinger så har vi funnet en «miks» i år som vi mener vil gi enda bedre resultater med tanke på å opprettholde styrke, og gi spillerene en følelse av at de er godt forberedt til sesongstart. Selve treningsplanen er ikke helt spikeren enda, så det må vi komme tilbake til.
Trener laget noe fysisk under sesong?
Det har vært gjort skadeforebyggende trening igjennom sesong, men de siste to årene har vært intense med tanke på corona og mye av sesongen har vært preget av endringer, tette kampprogram osv. Det er ingen tvil om at vi har mye å gå på her. Nå som vi får et treningssenter i tilknytning til banen vil det åpne seg en helt annen mulighet for oppfølging av det fysiske gjennom hele året. Dette gleder vi oss til!
Hva er det viktigste for bandyspillere å trene på under en forsesong?
Har man skader eller vondter er det viktig å ta tak i disse med en gang. Kondisjon, spenst og hurtighet er viktige elementer for en bandyspiller. For å kunne trene feks spenst og hurtighet er det viktig med et godt grunnlag slik at man ikke pådrar seg skader osv. Det å sette høy fart og mye kraft på en bevegelse krever et godt fysisk grunnlag. Start derfor med det grunnleggende og basis i styrketrening og bygg på derfra. Man kan bruke flere år på å danne seg et godt grunnlag om man begynner tidlig. Det samme gjelder kondisjon. Mengdetrening for å tåle en intensiv sport som bandy er, er absolutt et bra sted å starte.
Hvilke erfaringer har du gjort deg om fysikken til bandyspillere? Hva er de bra på og hva kan de forbedre?
Det er et vanskelig spørsmål da det finnes like mye variasjoner som spillere. Det som imponerer meg med bandy og de som spiller er allsidigheten. Man må være i god fysisk form, men man må også ha med seg hodet. Det stilles krav til koordinasjon, spilleforståelse og raske valg i 2 x 45 min. Sesongen er kort og intensiv mens pausen kan bli lang så på det generelle tror jeg forbedringspotensialet ligger i god målrettet trening igjennom hele året. Det virker som mange spiller seg i form i stede for å starte sesongen bedre forberedt. Det er jo nettopp dette vi jobber med i Solberg.